87 procent kontrollerer bilen inden afgang


STIGNING: Flere danskere end sidste år vil have sikkerhed omkring deres kør-selv-ferie. Næsten 9 ud af 10 kontrollerer bilen, før de tager afsted, viser ny undersøgelse.

Risikoen for en kilerem, der brister, eller en motor der kokser, får ni ud af ti danskere, der skal på bilferie, til at undersøge deres bil, før de tager afsted.

Det viser en ny undersøgelse fra Applus Bilsyn, landets største bilsynsvirksomhed.

87 procent af bilejerne – mod 82 procent sidste år – i undersøgelsen svarer, at de får bilen undersøgt inden afgang. Ca. 37 procent af danske bilejere, eller omkring 500.000, skal på kør-selv-ferie i juli og august.

Risikoaverse bilister
“At kun 13 procent ikke undersøger bilen før bilferien, er bemærkelsesværdigt. Det bevidner om, at danskerne tager deres bilferie seriøst og forstår vigtigheden af at kontrollere bilen, så man undgår motorstop og andre kostbare uheld undervejs. 55 procent tager bilen hen til forhandleren, det lokale værksted eller bilsynshallen, mens 32 procent selv kontrollerer den. Ud over at det er ubelejligt at blive forsinket på sin ferie, kan uforudsete motorproblemer godt koste flere tusinde kroner, alt efter skaden naturligvis. Herudover kan du risikere også at skulle betale for ekstra hotelovernatninger, hvis din bil ikke kan repareres med det samme,” siger Per V. Rasmussen, administrerende direktør hos Applus Bilsyn.

Billedtekst
Hvert år ender op mod 10.000 danske bilister med at må tilkalde assistance, fordi de får problemer med bilen i udlandet henover sommeren, viser tal fra SOS Danmark.

TOP 10: DET KAN DU SELV TJEKKE PÅ DIN BIL
1. Bremsevæske. Ophedet bremsevæske skaber lommer af luft i væsken, og det kan få bremserne til at sætte ud. Skift bremsevæske hvert andet år.

2. Dæk. Ifølge loven skal dækmønstret være minimum 1,6 mm. Kører du med hele familien og bilen godt læsset, kan det være en god idé at skifte bildækkene. Dækkene slides hurtigere end normalt, når bilen er læsset tungt og kører hurtigt. Sørg for at dækkene er pumpet hårdt nok til at kunne klare ekstra vægt. Se instruktionsbogen.

3. Pærer og sikringer. Medbring evt. erstatningspærer og-sikringer til rejsen. Det kan være til stor gavn i tilfælde af, at din for- eller baglygte går ud.

4. Motorens kølesystem. Feriekørsel er ofte forbundet med lange køer, og det belaster ofte bilens kølesystem. Når bilen er kørt varm, lader du motoren køre i tomgang. Efter højest et par minutter skal den elektriske blæser slå til. Sikr dig at bilen har kølevæske nok. Undersøg selve køleren. Køleren på ældre biler kan være tæret og utæt.

5. Olie og filter. Uden olie risikerer du, at motoren brænder sammen efter kort tid. Derfor er det en god idé at fylde ny olie på og skifte gamle filtre inden afgang. Sørg evt. for at have ekstra olie med.

6. Polér bilen og undgå lakskader. Hård sol kan være hård ved lakken. Skal du og din familie ned i stærk sol, styrker en omgang nano-behandling bilens overflade.

7. Børnestole. Har du små børn med, skal du sørge for, at baby- og barnestole er spændt forsvarligt fast – helst med ryggen mod forsæderne og aldrig foran en airbag. Sørg for underholdning til små børn, så de har noget at give sig til og ikke forstyrrer kørslen.

8. GPS og tagboks. Sørg for at elektronikken fungerer, og at GPS’en er opdateret og kan vise vej til dit rejsemål (se din GPS-manual). Er der ikke plads i bilen, kan det være en løsning at leje en tagboks.

9. Miljøzonemærker til Tyskland. 50 tyske byer har i dag miljøzone, hvor kun biler med et miljømærke må køre ind. Miljømærker i gul og grøn bliver forsynet med bilens indregistreringsnummer og er gyldige i hele bilens levetid.

10. Få professionelt sommertjek. Er du i tvivl, om din bil er ferieklar, kan du eventuelt køre den ind til en TilstandsAttest hos Applus+ Bilsyn.
Kilde: Applus Bilsyn

Læs mere her


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *